A személyes borkultúra kialakulásához nem a mennyiség hanem minőség fogyasztása az egyenes út.

Először teljesen mindegy, hogy fehér vörös vagy rozé, édes vagy száraz. Az a lényeg, hogy nekünk

élvezetet nyújtson.

Ha nincs összehasonlítási alapja a borfogyasztónak akár milyen csúcs a bor, egyáltalán nem biztos, hogy ízleni fog.

Ezért az én javaslatom a kezdő borkedvelőnek a következő.

Egy könnyű gyümölcsös, félédes vagy félszáraz bort ajánlanék.

A választásban nagyon fontos a borterület, borászat és a szőlő fajtája.

A borterületnek először szekszárdi vagy villányinyi borokat ajánlom.

Borászatot azt egy kicsit nehezebb kiválasztani mert nagyon eltérnek minőségben. A javaslatom, hogy kérjenek tanácsot egy tapasztalt ismerőstől vagy egy nevesebb pincészetet válasszanak.

Szőlőfajtánk a fehérek közül az Irsa olivér , Cserszegi Fűszeres vagy egy muskotályos szőlőfajtát válasszunk.

A vörösök közül kadarka, portugieser.

Majd egy egy nagyobb étkezés közben meglehet próbálni egy pohár jobb fajta cabernet sauvignont marha, sertés, bárány, kacsa ételekhez.

Vagy chardonny, olaszrizlinget, halakhoz. csirkéhez

Ahhoz hogy kialakuljon egy személyes borkultúra sok bort kell kóstolni ízlelgetni, hogy legyen összehasonlítási alap. Ha mértéket tartunk szépen kialakul.

De a minőség mindenek felett.