Minden ami bor Szőlőfürtök

A szőlőfürtök fürödjenek a napsütésben

Az optimális klíma
Az éghajlatot, azon belül az időjárást tekintve a szőlőnek ideális az, amikor az évi középhőmérséklet 9 és 21 Celsius fok között van. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az északi féltekén a 30-50, a déli féltekén pedig a 20-40 szélességi fokok között terülnek el a szőlőültetvények.

Ez alapján Európában az Észak-Franciaország, Közép-Németország, Morva-medence, Északi-Kárpátok elképzelt vonaltól délre optimális a szőlőtermesztés.

A napfénytartam tekintetében hazánkban nincsenek túl nagy eltérések, a legtöbbet délen Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya megyékben süt a nap, évi 2000 óra körül, míg legkevesebbet északon és Sopron térségében 1900 óra körül. A napsütésnek a szőlő érésekor van nagy jelentősége a bogyók cukrosodása miatt, de az is igaz, ha túlzottan perzselő a nap a szőlők már nehezen viselik, túlmelegednek. A lejtők dőlésszöge is komolyan befolyásolja a napsütés „hatékonyságát”, nem véletlen a domb és hegyoldalak délies kitettségű lejtőin történő művelés, ahol a napsugarak beesése szöge a lejtő szögével megnövekedve, lényegesen magasabb. A nyitott fekvésű lejtőkön a keleti oldalon, a felkelő nap, a nyugatias lejtőkön pedig a lenyugvó nap sugarai is érik az ültetvényt, amit az évszázados tapasztalatok alapján a szőlészek remekül ki is használnak.

Tudnivalók borókról